Ik Puber

Video: 
 

Ik Puber is de verzamelnaam voor een aantal projecten rondom de Ik Puber-training, een training ter bevordering van de psychoseksuele en puberteitsontwikkeling van jongeren met een autismespectrumstoornis.

 

Ik Puber-training
De Ik Puber-training bestaat uit 18 lessen van 45-60 minuten, waarin jongeren met een autismespectrumstoornis leren over lichamelijke veranderingen tijdens de puberteit, vriendschap, verliefdheid en verkering, (veilig) vrijen, zwangerschap, grenzen aangeven, veilig internetten en Loverboys. De doelstellingen van de training zijn het vergroten van kennis, inzicht en vaardigheden van jongeren met een autismespectrumstoornis met betrekking tot psychoseksuele thema’s, de lichamelijke en seksuele ontwikkeling, het vergroten van het zelfvertrouwen en de weerbaarheid ten aanzien van psychoseksuele en sociale situaties en tot slot het verminderen van seksueel inadequaat gedrag en voorkomen van seksueel slachtofferschap.

 

Handleiding
Binnen de Yulius Academie en Yulius Autisme is de Ik Puber-training de afgelopen jaren geprofessionaliseerd en inmiddels is de training door Van Gorcum uitgebracht in een handleiding, met als titel “Psychoseksuele ontwikkeling bij adolescenten met een autismespectrumstoornis; Ik Puber-training”. Het boek is te bestellen via www.vangorcum.nl. Daarnaast is een Train-de-trainer module ontwikkeld, bestaande uit een  tweedaagse ‘Masterclass Autisme & Seksualiteit’ voor professionals die werken met adolescenten met een autismespectrumstoornis en intervisiebijeenkomsten. Tot slot wordt de training op dit moment vertaald naar het Engels, Spaans en Grieks.

 

Effectiviteit Ik Puber-training
De Yulius Academie heeft in samenwerking met het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de effectiviteit van de Ik Puber-training. De dataverzameling is inmiddels afgerond. Uit een eerdere pilotstudie komt naar voren dat ouders en jongeren positief zijn over de training en dat kennis en zelfvertrouwen van de jongeren lijken toe te nemen door het volgen van de training. In het Ik Puber onderzoek wordt verder onderzocht of de doelstellingen van de Ik Puber-training bereikt worden en voor welke doelgroep de training het meest effectief is. Een publicatie van de resultaten is eind 2016 te verwachten. In dit artikel kunt u alvast lezen over deze resultaten. 

 

Meer informatie
Voor meer informatie over de psychoseksuele ontwikkeling van jongeren met een autismespectrumstoornis, de Ik Puber-training, de Train-de-trainer module en het Ik Puber onderzoek, kunt u contact opnemen:

E  ikpuber@yulius.nl

T  088 40 56 961

Download hier de werkbladen. Om hier toegang voor te krijgen, heeft u een handleiding nodig.

 

Klik op onderstaand bestand voor de brochure: