Unieke behandeling voor ADHD én overgewicht veelbelovend

Unieke behandeling voor ADHD én overgewicht veelbelovend - Yulius Academie

 

De eerste resultaten van het behandelprogramma Thin Bizzy zijn erg positief. Het programma helpt jongeren van 10 tot 17 jaar met ADHD en overgewicht. Na afloop was de BMI* en het vetpercentage van de deelnemers afgenomen. Ook waren ze zelfverzekerder over hoe ze een gezonde leefstijl konden aanhouden.

 

*BMI staat voor Body Mass Index en is de verhouding tussen gewicht en lichaamslengte 

 

,,Binnen de GGZ zien behandelaren steeds meer kinderen met ADHD en overgewicht,’’ zegt onderzoeker en mede-ontwikkelaar Iris Ham. Door impulsiviteit, aandachtstekort en planningsproblemen hebben deze kinderen meer moeite zich aan een gezond eetpatroon te houden. Daardoor eten ze te veel, onregelmatig, of kiezen voor ongezond voedsel, zoals snacks. Omdat het gangbare idee is dat jongeren met ADHD fysiek actief zijn – en dus een gezond gewicht hebben - krijgt deze doelgroep maar weinig aandacht.   

 

Omdat er wel behoefte is aan een passende aanpak voor deze kwetsbare groep jongeren, ontwikkelde de Yulius Academie Thin Bizzy. Twaalf weken lang kregen 12 jongeren van 10 t/m 16 jaar met ADHD en overgewicht leefstijlles en individuele sportbegeleiding. Voorafgaand aan deze periode kregen ze advies over een gezond eetpatroon. In een verkennende studie (een zgn. pilot) volgden de onderzoekers deze groep, die ze vergeleken met 10 jongeren die dezelfde behandeling pas later zouden krijgen.    

 

Sport, dieet en leefstijl

In negen leefstijllessen leerden de jongeren gezond te eten, regelmatig te slapen en voldoende te bewegen. De diëtiste gaf ze een menu op maat mee en sporten deden de jongeren drie keer per week onder begeleiding van een coach. Rennen, springen en flink aan de slag op fitnessapparaten dus. Iris vertelt: ,,Veel kinderen begonnen heel enthousiast, maar verloren ook snel hun motivatie. Ze werkten zich op een crosstrainer helemaal in het zweet, om daarna uitgeput op te geven. De persoonlijke coach leerde ze hoe je krachten kan doseren en gemotiveerd kan blijven’’.

 

Voorafgaand aan de behandeling, direct erna en drie maanden later vulden de jongeren vragenlijsten in. Dat waren vragen over hun kwaliteit van leven in relatie met hun gewicht, zoals ‘’vanwege mijn gewicht vermijd ik traplopen zoveel mogelijk’’,’’ vanwege mijn gewicht heb ik weinig zelfvertrouwen’’,’’ vanwege mijn gewicht staren mensen naar mij’’. En ze vulden een vragenlijst in over zelfvertrouwen op het gebied van een gezonde leefstijl. Bv. ‘’Ik weet hoeveel ik moet eten om gezond te blijven’’, ‘’ik weet hoe ik gemakkelijk in slaap kan vallen.’’ Ook werd hun gewicht, vet- en spierpercentage en bloeddruk gemeten. De ouders vulden een vragenlijst over ADHD-symptomen in.  

 

Minder gewicht en zelfverzekerder

Na afloop van Thin Bizzy was de BMI en het vetpercentage van de behandelde jongeren afgenomen, terwijl die van de wachtlijstgroep in dezelfde periode toenam. De kinderen hadden meer spiermassa en voelden zich zelfverzekerder in hoe ze een gezonde leefstijl konden aanhouden. De positieve resultaten hielden ook twaalf weken na het afronden van de behandeling stand én de jongeren waren erg positief over de training; zij gaven een 8,8 als cijfer. ,,Ze voelden zich fitter en leerden dat een gezonde leefstijl ook leuk kan zijn,’’ aldus Iris. ,,Geen enkele jongere is vanwege gebrek aan motivatie afgehaakt. Onze coaches hebben deze groep, die snel kampt met motivatieproblemen, dus effectief kunnen begeleiden. Daar zijn we heel erg trots op!’’

 

Voor wat betreft de ADHD-symptomen en de kwaliteit van leven zagen de onderzoekers geen verschil tussen de groepen. Iris verklaart: ,,Deze jongeren volgden naast Thin Bizzy ook hun reguliere ADHD-behandeling, waardoor symptomen meestal al onder controle waren. Ook bleek hun kwaliteit van leven al voor de behandeling vrij hoog te zijn.’’

 

Publiceren in het najaar

Iris Ham en collega’s verwachten hun resultaten in het najaar te publiceren. Voor een uitgebreider onderzoek met meer proefpersonen hopen zij subsidie te verkrijgen. De behandeling wordt dus nog niet in de praktijk aangeboden. ,,Wel biedt de Yulius Academie de leefstijlmodule afzonderlijk aan. Vorig jaar hebben we op drie woongroepen van Yulius een leefstijlweek georganiseerd.’’ aldus Iris.

 

Voor meer informatie over Thin Bizzy kunt u contact opnemen met Athanasios Maras van de Yulius Academie: tel. 088-4056950 of e-mail: secretariaatyuliusacademie@yulius.nl.